El

Det enda du måste göra själv i din lägenhet när det gäller el är att byta säkringar/proppar och glödlampor. Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman.
Kontakta oss om strömbrytare, vägguttag och fasta installationer behöver lagas eller bytas.

Vatten

Vattenläckage i din lägenhet kan innebära stora påfrestningar med skador som ofta tar lång tid att åtgärda. Så var extra försiktig och observant. Om vattenkranen börjar droppa eller om toaletten rinner anmäler du felet direkt oss. En droppande kran orsakar onödig förbrukning och kan med tiden missfärga emaljen.

Avstängning

Vattnet stängs av med en avstängningsventil. Finns det en sådan i varje lägenhet är den oftast placerad i bad-, duschrum eller kök. Om avstängningsventilen finns i bottenplanet eller källare måste du kontakta oss om vattnet behöver stängas av i din lägenhet.
Till diskmaskin, tvättmaskin och toalettstol finns alltid en separat avstängningskran.

Avlopp

Se till att rensa avloppsventilerna regelbundet. Undvik att spola ner matolja, kaffesump och teblad i köksavloppet. Om vattnet börjar rinna ner långsamt så försök lossa avfall som täppt till ventilen och röret. Går inte det måste du kontakta oss för åtgärd.

Golvbrunn

Golvbrunnen i bad- och duschrum är försedd med ett vattenlås och fungerar som ett översvämningsskydd. För att förhindra översvämning och dålig lukt måste vattenlåset rensas ibland. Det gör du enkelt själv. Så här kan du själv förhindra fukt och mögel:

  • Vädra ut fukten i badrummet

  • Öppna ventilationen fullt efter bad och dusch och när du har tvättat

  • Låt badrumsdörren stå på glänt när inte badrummet används

  • Gör rent under badkaret och håll väggarna rena

  • Duscha inte längre än nödvändigt

  • Torka golvet efter bad och dusch

  • Kontrollera och rengör ventilerna

Vattenanvändning

När det gäller vattenförbrukning utöver normal hushållsanvändning gäller följande:

Badpool

Mindre barnpooler upp till ett par hundra liter utan pump är tillåtet. Du får inte sätta upp större pooler eller pool med pump. Framförallt på grund av ökad olycksrisk i samband med större pooler där vi som hyresvärd kan bli skadeståndsskyldiga om olyckan är framme. Pumpar kan också vara störande för grannar, risken för vattenskador ökar samt av miljöskäl vid tömning av poolen. Läs gärna mer om tömning av pool på Eskilstuna Energi & Miljö:s hemsida.

Vattenspridare och bevattning

Generellt ska kommunens bevattningsregler följas. Läs mer på Eskilstuna Energi & Miljö Om inte bevattningsförbud gäller är det tillåtet att vattna med spridare vid nysådd, men aldrig på etablerad växtlighet.

Tvätta bilen

Biltvätt får inte ske på parkeringsplats eller annan mark inom bostadsområdet p g a miljöskäl.
Se Eskilstuna Energi & Miljö.